Prosty i szybki przepis na domowy chleb.

Podzielę się z Wami najszybszym i prostym przepisem na domowy chleb.

Uważam, że ten przepis oprócz tego, że jest najszybszym i najprostszym w przygotowaniu domowego chleba to również nie może on się nie udać.

Poniżej przepis na domowy chleb, który pięknie pachnie, jest miękki w środku i ma chrupiącą skórkę.

Składniki:

5 szklanek mąki pszennej typ 450- 500, 1 szklanka mąki żytniej, 1 łyżka cukru, 2 łyżeczki soli, 25 g. świeżych drożdży, 2 szklanki ciepłej wody, 2 łyżki oleju, 3 łyżeczki pestek słonecznika łuskanego

Przygotowanie:

Bierzemy dużą miskę/garnek na wymieszanie wszystkich składników. Wrzucamy pokruszone drożdże, wlewamy ciepłą wodę. Mieszamy te dwa składniki. Następnie dodajemy kolejno olej, sól, cukier, mąkę pszenną oraz żytnią i 2 łyżeczki ziaren słonecznika. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, ugniatamy. Miskę/garnek przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30-40 minut w ciepłe miejsce.

Międzyczasie piekarnik ustawiamy na temp. 220 st. z funkcją góra- dół. Bierzemy naczynie żaroodporne z pokrywką, naczynie wyścielamy kawałkiem papieru do pieczenia. Wyrośnięte ciasto poruszymy mąką i formujemy bochenek. Uformowane ciasto układamy w naczyniu żaroodpornym, wierzch posypujemy słonecznikiem. Możemy na bochenku naciąć dowolny wzór np. paski, kratkę, itd. Jeżeli tego nie zrobimy chleb będzie miał po upieczeniu naturalne pęknięcia, które dodadzą mu uroku. Naczynie żaroodporne przykrywamy pokrywką. Wkładamy do piekarnika. Temperaturę obniżamy do 200 st. Chleb pieczemy przez 30 min. Po tym czasie ściągamy pokrywkę i pieczemy kolejne 20 minut bez pokrywki. Chleb wyciągamy z piekarnika. Upieczony bochenek kładziemy na kratkę. Czekamy aż odparuje i wystygnie.

Zamiast pestek słonecznika można użyć innych dodatków wedle uznania.

Smacznego!

Zobacz również:

Udostępnij na:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *